به گزارش سرو نیوز به نقل از خبرگزاری فارس، آذربایجانغربی جز استان پیشتاز در تولید انگور، و فرآوردههای این محصول بهشتی است و سطح زیرکشت باغات انگور استان ۲۱ هزار و ۸۰۸ هکتار بوده و ارومیه رتبه اول را از نظر سطح زیرکشت این محصول بهشتی را داراست و به طور تقریبی ۲۶۵ هزار تن انگور در استان تولید میشود.
انگور یکی از مهمترین تولیدات باغی آذربایجانغربی است که به دلیل وضعیت مطلوب آب و هوایی و خاک مناسب، این استان را به قطب تولید انگور تبدیل کرده است و به دلیل داشتن موقعیت جغرافیایی فوق العاده و آب و هوای مناسب برایکشاورزی یکی از استانهای برتر تولیدات کشاورزی و به خصوص محصول انگور است.
انگور بهدلیل طعم و مزه، تنوع و خواص بینظیرش یکی از محبوبترین میوههای جهان است و این میوهی بهشتی، خوشطعم و دوستداشتنی، در تمام مناطق معتدل جهان میروید و سرشار از ویتامینها و مواد معدنی است، حتی دانههای ریز انگور نیز مفیدند و از بیماریهای چشمی ناشی از دیابت پیشگیری میکنند و عصارهی دانهی انگور نیز مملو از آنتی اکسیدان است و نقش مهمی در پیشگیری از سرطان دارد، انگور باعث تقویت سیستم ایمنی بدن و نیز کنترل دیابت میشود.
باغات آذربایجانغربی شرایط عالی برای تولید میوه استراتژیکی انگور دارند و کیفیت تولید این محصول به گونهای است که توانایی تأمین بازار داخل و جهان را دارد اما در برخی اوقات کشاورزان با مشکل فروش این محصولات دست و پنجه نرم میکنند.
کارشناسان اقتصادی معتقدند که فرآوری انگور و مشتقات به دست آمده از آن باید از حالت سنتی خارج شود و در این زمینه ارائه آموزش ضرورت دارد و باید با روشهای جدید پیش رفت تا انگور آذربایجانغربی بیشتر بتواند خود را در بازارهای جهانی نشان دهد.
افزایش ۱۳ درصدی برداشت انگور درباغات آذربایجانغربی نسبت به سال گذشته
رسول جلیلی، رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی با اشاره به آغاز برداشت انگور از باغهای این استان اظهار داشت: پیشبینی میشود میزان برداشت انگور از باغهای استان ۱۳ درصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته باشد.
وی ادامه داد: پیشبینی تولید این محصول طی امسال در استان افزون بر ۲۶۵ هزار تن است.
رییس جهادکشاورزی آذربایجانغربی تصریح کرد: سطح زیرکشت باغات انگور استان ۲۱ هزار و ۸۰۸ هکتار است و ارومیه رتبه اول را از نظر سطح زیرکشت این محصول دارا است.
جلیلی بیان کرد: باغات بارور انگور استان ۲۰ هزار و ۷۹۵ هکتار بوده و به دو صورت دیم و آبی هستند و از مجموع ۲۶۵ هزار تن انگور تولیدی در استان، ۲۴۴ هزار و ۶۰۱ تن به صورت آبی و بقیه به صورت دیم برداشت میشود.
وی اظهارکرد: شهرهای عمده تولیدکننده نیز ارومیه، میاندوآب، نقده، سردشت، پیرانشهر، مهاباد، اشنویه و شاهیندژ است و عمده باغات دیم انگور در سردشت و پیرانشهر است.
این مقام مسوول با بیان اینکه بخشی از انگور تولیدی استان سالانه به کشورهای همسایه صادر میشود، اضافه کرد:به طور عمده بیش از ۳۰ رقم انگور در استان تولید میشود که از جمله آنها میتوان به سفید کشمشی، قرمز کشمشی، تبرزه سفید و قرمز، ریش بابا، حسینی، خلیلی، لعل بیدانه و قزل اوزوم اشاره کرد.
جلیلی افزود: به تازگی ارقام خارجی از جمله فلیم، ترکمن و سایر ارقام در برخی نقاط در حال توسعه است.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی با اشاره به اینکه از برگ مو و هسته این میوه بهشتی برای تهیه غذا و روغن گیری استفاده میشود،خاطرنشان کرد: انگور به صورت دوشاب (شیره)، کشمش، سبزه، آبمیوه، سرکه و غوره در صنایع تبدیلی مورد مصرف قرار میگیرد.
وی اضافه کرد: زمان برداشت انگور از برحسب ارقام و مناطق استان از اوایل شهریور ماه تا اواخر مهرماه است.
جلیلی ادامه داد: از کل محصول تولیدی ۶۰ درصد به صورت تازه خوری در استان و سایر نقاط کشور مصرف شده، مقداری نیز صادر شده و بقیه در صنایع تبدیلی به صورت آب میوه، کشمش و شیره انگور فرآوری میشود.
وی تاکیدکرد : طرح فراز ( ایستاده ) باغات انگور به طور عمده در ارومیه ، میاندوآب و نقده توسعه یافته است و حدود ۷ هزار و ۵۰۰ هکتار از باغات استان را شامل می شود.
افزایش سه برابری تولید انگور با اجرای طرح فراز(ایستاده) در باغات آذربایجانغربی
عزیز امانی مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی هم در گفتوگو با خبرنگار فارس در ارومیه، اظهار داشت: با اجرای طرح فراز(ایستاده) باغات انگور در ۴۰ درصد از باغات استان به همراه تجهیز باغات انگور و با آبیاری تحت فشار، علاوه بر کاهش هزینه، زمینه افزایش سه برابری تولید در باغات انگور استان فراهم میشود.
وی تصریح کرد: طرح فراز ( ایستاده ) باغات انگور در این استان سابقه بسیار دیرینه دارد و باغ داربستی سال ۱۳۳۳ در روستای بالو ارومیه که جز اولین باغات داربستی کشور است هنوز پابرجا است و باغات داربستی به طور عمده در شهرهای ارومیه، میاندوآب و نقده واقع و بالای ۸ هزار هکتار از باغات را شامل میشود.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی بیان کرد: سطح زیرکشت باغات انگور استان بالای ۲۱ هزار هکتار است و ارومیه رتبه اول را از نظر سطح زیرکشت این محصول برخوردار است.
وی یادآور شد: تسهیل در روند مبارزه با آفات و بیماریها،کاهش میزان عوامل خسارتزا از جمله بیماریهای قارچی و کاهش خسارات سرمازدگی را از جمله مزایای اجرای این طرح است که میتواند منجر به افزایش کیفیت محصول شود.
مدیر باغبانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی اضافه کرد: باغات بارور انگور استان ۲۰ هزار و ۷۹۵ هکتار است و به صورت دیم و آبی هستند و پیشبینی میشود از مجموع ۲۶۵ هزار تن انگور تولیدی در استان طی امسال، ۲۴۴ هزار و ۶۰۱ تن بهصورت آبی و بقیه به صورت دیم برداشت میشود.
امانی اذعان کرد: در سالهای اخیر سطح باغات داربستی در حال افزایش است و با توجه به هزینه بالای اجرای طرح ایستاده کردن باغات انگور خواستار تامین اعتبارات کم بهره تسهیلاتی به منظور ایجاد جهش در روند توسعه اجرای طرح فراز در باغات انگور شدند.
انگور این میوه بهشتی یک محصول استراتژیک در استان است و عرضه فرآوردههای محصولات انگور به صورت کشمش، دوشاب، آبغوره، شیره انگور، روغن هسته انگور، غذاهای محلی تهیه شده از آن و نمایش گونههای مختلف انگور، بازدید از باغات نمونه، اجرای همایش یک روزه با عنوان انگور ثروت پنهان و توسعه گردشگری کشاورزی و اجرای برنامههای فرهنگی میتواند تاثیر بسزایی در معرفی انگور آذربایجانغربی به مشتریان در داخل و خارج از کشور داشته باشد.
«دوشاب» یا شیره انگور از محصولات خاص و ارگانیک تهیه شده توسط مردم آذربایجان غربی است، این فرآورده شیرین باعث شده تا بسیاری از مسافران و اهالی دیگر مناطق برای خرید سفری به آذربایجانغربی داشته باشند و از این پتانسیل و مزیت استان میتوان برای توسعه گردشگری و ارز آوری و اشتغال پایدار به نحو احسنت استفاده کرد و پتانسیل بالفعل استانی را به بالقوه تبدیل کرد که این امر نیازمند اهتمام هر چه بیشتر مسوولین مربوطه را میطلبد تا این محصول ارزشمند با بهای اندک به فروش نرسد و میتوان با فرآوری و بستهبندی مناسب میزان صادارات این میوه بهشتی را افزایش داد و این امر موجب اشتغالزایی پایدار و ارز آوری در منطقه خواهد شد.