به گزارش پایگاه خبری تحلیلی سرو نیوز: طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی در شهرستان های سلماس، سرو، مهاباد، تکاب، شاهین دژ، چالدران و میاندوآب سالهاست با هدف فراهم کردن زمینه استراتژی جهت توسعه و گسترش مناطق در راستای افزایش تولید و صادرات، جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی، ارتقا تکنولوژی و بهره گیری از فناوری نوین اقتصادی، تقلیل بیکاری به همراه معافیت گمرکی سالهاست طرح و به تصویب رسیده اما هنوز گام های عملی برای اجرایی شدن این مناطق در استان برداشته نشده است.
از سال ۷۱ تاکنون طرح ایجاد مناطق آزاد و نیز ویژه اقتصادی در آذربایجان غربی مطرحشده اما تنها با ایجاد دو منطقه آزاد ماکو و منطقه ویژه اقتصادی سلماس که در زمان تصویب عملاً زیرساختهای لازم را نداشتند تاکنون موافقت شده و طرح ایجاد ۷ منطقه اقتصادی دیگر شامل ارومیه، مهاباد، تکاب، میاندوآب، چالدران، شاهین دژ و سرو بلاتکلیف مانده است.
هم مرزی با سه کشور ترکیه، عراق و جمهوری آذربایجان و دسترسی به بازارهای اروپایی، فراهم بودن زیرساخت های لازم، وجود شش بازارچه مرزی و ۹ گمرک، دارا بودن دو فرودگاه بین المللی و یک فرودگاه در منطقه مررزی، دارا بودن خط ریلی ایران به ترکیه و… بخشی از ظرفیت و مزیت های مرزی آذربایجان غربی است که ضرورت تسریع در ایجاد مناطق ویژه اقتصادی را قوت می بخشد.
وجود آمار بالای بیکاری، مهاجرت و قاچاق در این منطقه مرزی از دیگر مسایلی است که با ایجاد مناطق ویژه اقتصادی در شهرهای آذربایجان غربی نه تنها موجب رفع آنها می شود بلکه رونق اقتصادی در این منطقه مرزی و خروج آن از بن بست محرومیت شده و بلکه شرایط اقتصادی خوبی در کشور و منطقه را نیز فراهم می آورد
وجود آمار بالای بیکاری، مهاجرت و قاچاق در این منطقه مرزی از دیگر مسایلی است که با ایجاد مناطق ویژه اقتصادی در شهرهای آذربایجان غربی نه تنها موجب رفع آنها می شود بلکه رونق اقتصادی در این منطقه مرزی و خروج آن از بن بست محرومیت شده و بلکه شرایط اقتصادی خوبی در کشور و منطقه را نیز فراهم می آورد.
مسئولان اقتصادی آذربایجان غربی معتقد هستند راهاندازی این مناطق ویژه برای تأیید و تصویب در شورای نگهبان به تأمین زیرساختها، انجام مطالعات جامع و کامل پیش از تأسیس و آمادگی بخش خصوصی نیاز دارد تا از حالت یک وعده و مصوبه روی کاغذ به ظرفیت بالفعل تبدیل شوند و زمینه اشتغال، جذب سرمایهگذار خارجی و افزایش درآمد عمومی را در منطقه فراهم سازند.
اما جای سوال اینجاست در این سه دهه اخیر آیا با وجود این میزان ظرفیت مطالعات جامع صورت نگرفته است؟ زیرساخت ها برای تحقق وعده ایجاد مناطق ویژه اقتصادی چرا ایجاد نمی شوند؟ سوالاتی که تاکنون نه تنها جواب در خور و شایسته ای برای آنها داده نشده بلکه عزم و اراده ای نیز برای انجام آن تاکنون بوجود نیامده است.
ایجاد مناطق ویژه اقتصادی آذربایجان غربی به تصویب نرسیده اند
مدیرکل دفتر امور اقتصادی استانداری آذربایجان غربی در گفتگو با خبرنگار بازار در خصوص علت اجرایی نشدن مناطق ویژه اقتصادی استان گفت: از بین ۸ منطقه ویژه اقتصادی مورد طرح در استان تنها یک منطقه در سلماس به تصویب رسیده و منطقه ویژه سرو نیز در مرحله تصویب قرار دارد مابقی شهرها در حد طرح موضوع باقی مانده اند.
حسین سیوانی با بیان اینکه با توجه به موقعیت جغرافیایی استان در همجواری با کشورهای ماوراء قفقاز و اتحادیه اروپا همچین کشور عراق، اقدامات اولیه از سال ۷۱ در استان جهت ایجاد مناطق آزاد تجاری – صنعتی و ویژه اقتصادی آغاز شد، ادامه داد: مناطق مختلفی با توجه به ظرفیت و توانمندی های موجود برای تحقق این موضوع پیشنهاد شد.
وی اضافه کرد: در این راستا با توجه به ضرورت تعیین شده طرح ایجاد مناطق ویژه اقتصادی جهت امکان سنجی یک اکیپ تخصصی از وزارتخانه ذیربط برای این منطور به استان اعزام و بعد از کار کارشناسی جامع زیرساخت ها و امور کلان، بررسی جذب سرمایه گذاری، زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، شناخت پتانسیل های اقتصادی و اجتماعی کشورهای همجوار منطقه، مطالعات جغرافیایی طبیعی، مطالعات ترانزیت و… مورد بررسی قرار گرفت.